Accuzuur verwijderen met industriële vloeistofzuiger

In de laatste jaren wordt er steeds meer gewerkt met accu-systemen: het rendement is vaak hoger dan bij diesel- of benzinegebruik, de milieubelasting en luchtvervuiling voor de directe omgeving zijn gering en het is stil. Echter zitten er ook nadelen aan accu’s: zo is de inhoud vaak schadelijk als er ongelukken gebeuren. Accuzuur is corrosief, brandbaar en explosief. Tot op heden was nog geen oplossing om accuzuur snel en veilig opruimen. Dit ging simpelweg via het neutraliseren met soda en wegspoelen met water, maar dit is onveilig voor de omgeving, tijdrovend en geen goede optie voor grote hoeveelheden zuur. Dit is vooral een groot probleem voor industrieën zoals de automotive, garages, accu-producenten en de accu-voertuig industrie.

Om accuzuur wel op te kunnen ruimen zijn er speciale industriële vloeistofzuigers ontwikkeld die de bijtende stoffen veilig en snel kunnen opzuigen en afvoeren. Dit maakt de vloeistof tijdelijk onschadelijk zonder vloeistof te verliezen of water te verspillen. Het zuur wordt op een veilige plek vastgehouden zodat dit later op een veilige manier afgedragen kan worden. Zo worden omgeving, medewerkers en het milieu gespaard.

Wat is accuzuur?

Een groot deel van auto-accu’s wordt “nat” genoemd omdat deze accuzuur bevatten. Accuzuur, ook wel elektrolyt genoemd, is een mix van vloeistoffen die geleidend werken voor accu’s. De mix bestaat uit zwavelzuur en gedestilleerd water. Dit kan in de vorm van vloeistof of gel zijn. Accuzuur is een zeer corrosieve, brandbare en explosieve stof. Dit mengsel wordt in een drooggeladen accu gegoten, voordat deze voor de eerste keer gebruikt gaat worden. Daarna moet het accuvloeistofniveau regelmatig gecheckt en aangevuld worden.

Zowel benzineauto’s als elektrische auto’s bevatten natte accu’s in de vorm van startaccu’s. In de gemiddelde auto-accu gaat ongeveer 2 liter elektrolyt, waarvan 37% zwavelzuur en 63% gedestilleerd water. Deze accu’s zijn ook te vinden in heftrucks, veegmachines en boten.

Het is van belang dat er voorzichtig omgegaan wordt met de bijtende vloeistof. Accu’s met vloeistof zijn open aan de bovenzijde, waardoor deze accu’s rechtop moeten blijven staan om lekken te voorkomen. Dit maakt het installeren, opvullen en vervangen van een natte accu extra riskant.

accu_indeling_schema.jpg

Wanneer kan er accuzuur lekken?:

Een accu kan op verschillende manieren vocht verliezen:

Vulling accu auto

Een accuzuurzuiger helpt om lekkend accuzuur op te ruimen. Met behulp van accessoires is het ook mogelijk om accuzuur veilig van de vloer, onder kasten vandaan en tussen kiertjes uit te zuigen.

Welke stofzuiger is geschikt?

Het opzuigen van bijtende vloeistoffen zoals accuzuur gaat niet zomaar met elke stofzuiger.  Een algemene stofzuiger kan niet tegen de bijtende vloeistof en zal daarmee snel stuk gaan. Ook kunnen de stofzuiger en het filter oplossen indien niet de correcte samenstelling gebruikt wordt. Daarom is een geschikte vloeistofzuiger met de juiste eigenschappen van groot belang.

De onderdelen om op te letten zijn de volgende:

Onze bijtende vloeistofzuigers zijn ATEX en bevatten de juiste patroonfilters. De EGF is elektrisch aangedreven en de DGF werkt met perslucht. Beiden zijn gemaakt van polyethyleen met een RVS afvoerkogelkraan. Dankzij de vulindicator hoeft de stofzuiger niet geopend te worden om de inhoud te controleren. Zo zorgen onze stofzuigers voor een veilige en snelle oplossing voor accuzuur.

vloeistof_opzuigen_acuzuur_afbeelding.jpg

Omgang met accuzuur

Het is van belang dat accu’s koel (onder 20°C), schoon en droog worden bewaard, in verband met corrosie. Verder moet er regelmatig gecontroleerd worden op de vulling, corrosie van materiaal en algehele staat van de behuizing. Denk hierbij ook aan de kwaliteit en staat van het gebruikte gereedschap, kabels en stekkers zodat er geen vonken ontstaan in de omgeving. Zorg voor goede ventilatie van de werkomgeving.

Draag bij het werken met accu’s en accuzuur een veiligheidsbril, zuurbestendige handschoenen en een zuurbestendig schort. Blijf voor, tijdens en na het werken met elektrolyten goed handenwassen en de huid schoonhouden. Schenk en verplaats de vloeistoffen zeer voorzichtig om er niet mee te spatten. Dit vormt namelijk een gevaar voor de ogen. Bij brand met accuzuur kan er niet geblust worden met water, maar wel met CO2, schuim of poeder. Neutraliseer vrijgekomen zwavelzuur met soda (natriumcarbonaat) of kalkmelk en spoel daarna overvloedig met water.

Gevaren tijdens en na het opzuigen van accuzuur

Let tijdens het zuigen op voor elektrocutie, met name bij het gebruik van non-persluchtstofzuigers op geladen natte accu’s. Gebruik ook geen water wanneer de accu onder spanning staat. Dit kan namelijk leiden tot elektrocutie of zelfs explosies vanwege waterstof die vrijkomt tijdens het opladen. Verder is het van belang om niet te morsen met het brandende zuur of oppervlaktes aan te pakken waar de elektrolyt nog op of aan kan zitten. Let ook op of het accuzuur niet in aanraking komt met kleding of in de auto beland. Gebeurd dit wel, zuig het accuzuur op of neutraliseer het met soda en ruim het op.

Tijdens het laden van een accu ontstaat knalgas, een explosieve combinatie van zuurstofgas (O2) en waterstofgas (H2). Houdt dus brandbare materialen en ontstekingsbronnen op afstand. Zorg ook voor voldoende ventilatie zodat de ruimte door kan blijven luchten.

Plaats oude accu’s in een speciale vloeistofdichte kunststof milieucontainer. Plaats daarbij geen andere materialen in de container. Leeg de stofzuiger niet in een putje, dit richt schade aan de leidingen en natuur aan. Leeg deze in een milieucontainer en lever dit in bij een verzamelpunt zoals een autogarage.

Contact met Atimo Nederland

Heeft u vragen? Of wilt u advies over een bepaald product, probleem of situatie? Neem dan gerust en vrijblijvend contact met ons op via 072 562 8088 of mail naar info@atimo-nederland.nl. Wij staan u graag te woord. 

Registreer om meer te lezen...

Direct contact.

Bel ons op 072 562 80 88

Stel uw vraag.

En wij bellen u.

Stel uw vraag

Nieuwsbrief.

Handige tips over stofzuigers!

Inschrijven nieuwsbrief

Professionele oplossingen

Technisch deskundig advies

Landelijk servicenetwerk

Gerenommeerde merken

Vakkundige installatie