Processierups wanneer actief

De eikenprocessierups, ook wel de processierups genoemd, is een kleine behaarde rups die in Nederland al jaren voor veel overlast zorgt. Deze kleine rups leeft in groepen bijeen en nest zich in eikenbomen.

Naast eikenbomen komt de processierups ook voor in andere boomsoorten, waaronder de beuk, de berk en de moeraseik. Op deze plaatsen nest de rups zich vooral als de omliggende eikenbomen al bezet zijn met andere nesten of als natuurlijke vijanden (bijvoorbeeld de sluipwesp en de koolmees) van de rups actief zijn in deze gebieden. 

Van half april tot begin september is de processierups actief, waarbinnen men de meeste klachten en overlast ondervindt in de maanden juni, juli en augustus.

Haartjes processierups

Wat zorgt er precies voor dat men gezondheidsklachten kan krijgen van deze rups? Dit heeft alles te maken met de haartjes van de processierups. Deze microscopische kleine haartjes, ook wel brandharen genoemd, komen voor op de processierups zodra deze volledig volgroeid is. Dit stadium wordt bereikt in de periode tussen half mei en begin juli. In deze periode is de processierups volledig volgroeid en heeft het de vervelende brandharen gekregen. In deze periode zijn de gezondheidsklachten omtrent de processierups het grootst.

Processierups Eikenprocessierups brandharen Atimo Nederland

Hoe komt men in aanraking met de brandharen van de processierups? Het vervelende is dat dit kan gebeuren zonder dat men daar erg in heeft. Wanneer een processierups zich bedreigt voelt, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van een natuurlijke vijand, schiet de rups zijn haren af. 

Deze brandharen komen terecht in de lucht en worden verspreid door de wind en door langsrijdend verkeer. De haren van de processierups zijn pijlvormig en hebben haakjes, waarmee ze de huid, ogen en luchtwegen binnendringen.

Processierups haren

Een processierups kan tot wel 700.000 brandharen hebben, welke tussen de 0,2 en 0,3 millimeter lang zijn. Een brandhaar van een processierups behoudt gedurende 6 tot 8 jaar zijn vorm en activiteit. Wanneer de processierupsen ontpopt zijn tot vlinder en ze het nest verlaten, blijven er brandharen achter in het nest. Deze lege nesten met achtergebleven brandharen kunnen nog jarenlang voor overlast zorgen. Hierdoor is het mogelijk dat ook nadat de rups tot vlinder is ontpopt, men nog hinder ondervindt aan de brandharen.

Klachten processierups

De klachten omtrent de processierups verschillen per persoon. Waar de één helemaal geen klachten ondervindt na het in contact te zijn gekomen met de eikenprocessierups, kan de ander heftige allergische reacties vertonen. Ook dieren, vooral honden en paarden, kunnen allergisch reageren op de processierups.

De klachten variëren van jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen tot irritatie aan de luchtwegen die tot benauwdheid kan leiden.

Huiduitslag processierups

Een veelvoorkomende klacht is huiduitslag veroorzaakt door de processierups. Deze huiduitslag kenmerkt zich door grote rode/rozerode bulten en blaasjes die ontzettend kunnen jeuken. De uitslag kan vrijwel op het hele lichaam voorkomen. Meestal ontstaan de jeuk klachten aan de binnenzijde van de armen, oksels, de hals, rug, buik en borst.

Processierups uitslag wat te doen

Last van uitslag door de processierups? Probeer niet te krabben. In plaats van krabben is het effectiever om met plakband de huiddelen met uitslag te strippen. Plak een stuk plakband op de brandharen en trek het plakband vervolgens van de huid af. Dit zorgt ervoor dat een deel van de haartjes vastplakt aan het plakband en zo wordt verwijderd van de huid. Tevens is het raadzaam om de huid en ogen goed te spoelen met lauw water.

Nog steeds last van jeuk? Smeer de huid dan in met metholzalfjes of aloë vera crèmes. Als dat niet mag baten, raadpleeg dan een huisarts en vraag om ontstekingsremmende zalf. Daarnaast is het raadzaam om de kleding die in aanraking is geweest met de brandhaartjes van de eikenprocessierups te wassen op hoge temperaturen (bijvoorbeeld 60 graden).

Hoe klachten voorkomen?

Heeft u veel eikenbomen in uw omgeving of bezoekt u plaatsen waar veel eikenbomen ontstaan en wilt u voorkomen dat u gezondheidsklachten oploopt door de eikenprocessierups? Let dan op de volgende zaken:

Bronnen die gebruikt zijn bij het schrijven van deze tekst:

Zorgwijzer, Thuisarts, Nature Today

Registreer om meer te lezen...

Direct contact.

Bel ons op 072 562 80 88

Stel uw vraag.

En wij bellen u.

Stel uw vraag

Nieuwsbrief.

Handige tips over stofzuigers!

Inschrijven nieuwsbrief

Professionele oplossingen

Technisch deskundig advies

Landelijk servicenetwerk

Gerenommeerde merken

Vakkundige installatie

SluitenOm je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindtMeer weten