Processierups wanneer actief

De eikenprocessierups, ook wel de processierups genoemd, is een kleine behaarde rups die in Nederland al jaren voor veel overlast zorgt. Deze kleine rups leeft in groepen bijeen en nest zich in eikenbomen.

Naast eikenbomen komt de processierups ook voor in andere boomsoorten in de natuur, waaronder de beuk, de berk en de moeraseik. Op deze plaatsen nest de rups zich vooral als de omliggende eikenbomen al bezet zijn met andere nesten of als natuurlijke vijanden (bijvoorbeeld de sluipwesp en de koolmees) van de eikenprocessierups actief zijn in deze gebieden. Als een eikenboom kaalgevreten is of de rupsen uit de bomen zijn gewaaid, kunnen de processierupsen zich ook gaan nestelen op alle andere soorten bomen in de omgeving.

Van half april tot begin september is de processierups actief, waarbinnen men de meeste klachten en overlast ondervindt in de maanden juni, juli en augustus. De klachten omtrent de eikenprocessierups ontstaan doordat men last heen van de vervelende brandharen van deze rups.

Haartjes eikenprocessierups

Wat zorgt er precies voor dat men gezondheidsklachten kan krijgen van deze eikenprocessierups? Dit heeft alles te maken met de haartjes van de processierups. Deze microscopische kleine haartjes, ook wel brandharen genoemd, komen voor op de processierups zodra deze volledig volgroeid is. Dit stadium wordt bereikt in de periode tussen half mei en begin juli. In deze periode is de processierups volledig volgroeid en heeft het de vervelende brandharen gekregen. In deze periode zijn de gezondheidsklachten omtrent de processierups het grootst.

Processierups Eikenprocessierups brandharen Atimo Nederland

Hoe komt men in aanraking met de brandharen van de processierups? Het vervelende is dat dit kan gebeuren zonder dat men daar erg in heeft. Wanneer een processierups zich bedreigt voelt, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van een natuurlijke vijand, schiet de rups zijn haren af.

Deze brandharen komen terecht in de lucht en in de natuur en worden verspreid door de wind en door langsrijdend verkeer. De haren van de processierups zijn pijlvormig en hebben haakjes, waarmee ze de huid, ogen en luchtwegen van mensen binnendringen.

Eikenprocessierups haren

Een processierups kan tot wel 700.000 brandharen hebben, welke tussen de 0,2 en 0,3 millimeter lang zijn. Een brandhaar van een processierups behoudt gedurende 6 tot 8 jaar zijn vorm en activiteit. Wanneer de processierupsen ontpopt zijn tot vlinder en ze het nest verlaten, blijven er brandharen achter in het nest. Deze lege nesten met achtergebleven brandharen kunnen nog jarenlang voor overlast zorgen. Hierdoor is het mogelijk dat ook nadat de rups tot vlinder is ontpopt, men nog hinder ondervindt aan de brandharen.

Klachten processierups

De klachten omtrent de brandharen van de processierupsen verschillen per persoon. Waar de ene persoon helemaal geen klachten ondervindt na in contact te zijn gekomen met de eikenprocessierups of met de brandharen van de eikenprocessierups, kan de andere persoon heftige allergische reacties vertonen. Ook dieren, vooral honden en paarden, kunnen allergisch reageren op de brandharen van de eikenprocessierups.

De klachten variëren van jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen tot irritatie aan de luchtwegen, welke tot benauwdheid kunnen leiden.

Huiduitslag eikenprocessierups

Een veelvoorkomende klacht is huiduitslag veroorzaakt door de brandharen van de processierups. Deze huiduitslag kenmerkt zich door grote rode/rozerode bulten en de blaasjes die ontzettend kunnen jeuken. De uitslag kan vrijwel op het hele lichaam voorkomen. Meestal ontstaan de jeuk klachten aan de binnenzijde van de armen, oksels, de hals, rug, buik en borst.

Processierups uitslag wat te doen

Last van de uitslag door de processierups? Probeer niet te krabben. In plaats van krabben is het effectiever om met plakband de huiddelen met uitslag te strippen, om zo de brandharen te verwijderen. Om dit te doen: plak een stuk plakband op de brandharen en trek het plakband vervolgens van de huid af. Dit zorgt ervoor dat een deel van de haartjes vastplakt aan de plakband en zo wordt verwijderd van de huid. Tevens is het raadzaam om de huid en ogen goed te spoelen met lauw water.

Nog steeds last van jeuk? Smeer de huid dan in met metholzalfjes of aloë vera crèmes. Als dat niet mag baten, raadpleeg dan een huisarts en vraag om ontstekingsremmende zalf. Daarnaast is het raadzaam om de kleding die in aanraking is geweest met de brandhaartjes van de eikenprocessierups te wassen op hoge temperaturen (bijvoorbeeld 60 graden).

Hoe klachten voorkomen?

Heeft u veel eikenbomen in uw omgeving of bezoekt u plaatsen waar veel eikenbomen staan en wilt u voorkomen dat u gezondheidsklachten oploopt door de eikenprocessierups? Let dan op de volgende zaken:

Eikenprocessierups bestrijding

Waar in het verleden nog rigoureuze vormen van bestrijding werden gebruikt, zoals verbranding van de eikenprocessierups, bestaan er nu veel effectievere manieren van bestrijden eikenprocessierups bestrijding. Verbranding van de eikenprocessierups en brandharen zorgde voor veel schade aan bomen en de natuur. Een meer natuurlijke vorm van het bestrijden en verwijderen van de eikenprocessierups en bandharen is het inzetten van een processierups stofzuiger.

Door het inzetten van een processierups stofzuiger voor de bestrijding van de eikenprocessierups, is het mogelijk deze vervelende rupsen en brandharen snel en effectief te verwijderen. Middels een lange zuigbuis en stofzuigerslang worden de brandharen van de eikenprocessierups effectief opgezogen uit bomen. Opgezogen rupsen en brandhaartjes worden opgevangen in een doorzichtige zak onderaan de processierups stofzuiger, zodat het goed zichtbaar is of de zak volgezogen is.

Stofzuiger voor de eikenprocessierups

Het inzetten van een stofzuiger voor de eikenprocessierups zorgt ervoor dat het verwijderen van de eikenprocessierups uit bomen en de natuur op een natuurlijke manier gebeurt. De bestrijding van de eikenprocessierups middels een processierupsstofzuiger zorgt ervoor dat nesten en brandhaartjes uit bomen opgezogen worden, waardoor deze vervelende brandhaartjes niet langer in de natuur terecht komen. De brandhaartjes zullen zich niet langer in de omgeving verspreiden, waardoor mensen in de omgeving van deze eikenbomen door het bestrijden van de eikenprocessierups geen klachten meer zullen ondervinden van deze rups.

Bronnen die gebruikt zijn bij het schrijven van deze tekst:

Zorgwijzer, Thuisarts, Nature Today

Registreer om meer te lezen …

Direct contact.

Bel ons op 072 562 80 88

Stel uw vraag.

En wij bellen u.

Stel uw vraag

Nieuwsbrief.

Handige tips over stofzuigers!

Inschrijven nieuwsbrief

Professionele oplossingen
Technisch deskundig advies
Landelijk servicenetwerk
Gerenommeerde merken
Vakkundige installatie