Accuzuur verwijderen met een vloeistofzuiger

In de laatste jaren wordt er steeds meer gewerkt met accusystemen. Het rendement van accusystemen is vaak hoger dan bij diesel- of benzinegebruik, de milieubelasting en luchtvervuiling voor de directe omgeving zijn gering en het is stil. Echter zitten er ook nadelen aan accu’s. Zo is de inhoud vaak schadelijk als er ongelukken gebeuren. Accuzuur is corrosief, brandbaar en explosief. Tot op heden was er nog geen oplossing om accuzuur veilig en snel op te ruimen. Dit ging simpelweg via het neutraliseren met soda en het wegspoelen met water. Dit is echter onveilig voor de omgeving, tijdrovend en geen goede optie voor grote hoeveelheden zuur. Dit is vooral een groot probleem voor industrieën zoals de automotive industrie, garages, accuproducenten en de accuvoertuig industrie.

Wat is accuzuur?

Een groot deel van de auto accu’s wordt ‘’nat’’ genoemd omdat deze accuzuur bevatten. Accuzuur, ook wel elektrolyt genoemd, is een mix van vloeistoffen die geleidend werken voor accu’s. De mix bestaat uit zwavelzuur en gedestilleerd water. Dit kan in de vorm van vloeistof of gel zijn. Accuzuur is een zeer corrosieve, brandbare en explosieve stof. Dit mengsel wordt in een droog geladen accu gegoten, voordat deze voor de eerste keer gebruikt gaat worden. Daarna moet het accuvloeistofniveau regelmatig gecheckt en aangevuld worden.

Zowel benzineauto’s als elektrische auto’s bevatten natte accu’s in de vorm van startaccu’s. In de gemiddelde auto accu gaat ongeveer 2 liter elektrolyt, waarvan 37% zwavelzuur en 63% gedestilleerd water. Deze accu’s zijn ook te vinden in heftrucks, veegmachines en boten.

Het is van belang dat er voorzichtig omgegaan wordt met de bijtende vloeistof. Accu’s met vloeistof zijn open aan de bovenzijde, waardoor deze accu’s rechtop moeten blijven staan om lekken te voorkomen. Dit maakt het installeren, opvullen en vervangen van een natte accu extra riskant.

accu indeling schema

Omgang met accuzuur

Het is van belang dat accu’s koel (onder 20°C), schoon en droog worden bewaard in verband met corrosie. Verder moet er regelmatig gecontroleerd worden op de vulling, corrosie van materiaal en algehele staat van de behuizing. Denk hierbij ook aan de kwaliteit en staat van het gebruikte gereedschap, kabels en stekkers zodat er geen vonken ontstaan in de omgeving. Zorg voor een goede ventilatie van de werkomgeving.

Draag bij het werken met accu’s en accuzuur een veiligheidsbril, zuurbestendige handschoenen en een zuurbestendig schort. Blijf voor, tijdens en na het werken met elektrolyten goed de handen wassen en de huid schoon houden. Schenk en verplaats de vloeistoffen zeer voorzichtig om er niet mee te spatten. Dit vormt namelijk een gevaar voor de ogen. Bij brand met accuzuur kan er niet geblust worden met water. Dit moet gebeuren met CO2, schuim of poeder. Neutraliseer vrijgekomen zwavelzuur met soda (natriumcarbonaat) of kalkmelk en spoel daarna overvloedig met water.

Wanneer kan er accuzuur lekken?

Een accu kan op verschillende manieren vocht verliezen:

Vulling accu auto

Vloeistofzuiger voor accuzuur

Om accuzuur op te kunnen ruimen beschikt Atimo over speciaal ontwikkelde vloeistofzuigers voor het veilig opzuigen en afvoeren van bijtende vloeistoffen zoals accuzuur. Deze vloeistofzuigers voor bijtende vloeistoffen maken de vloeistof tijdelijk onschadelijk zonder vloeistof te verliezen of water te verspillen. Het zuur wordt op een veilige plek vastgehouden zodat dit later op een veilige manier afgedragen kan worden. Zo worden omgeving, medewerkers en het milieu gespaard.

Welke vloeistofzuiger is geschikt?

Het opzuigen van bijtende vloeistoffen zoals accuzuur gaat niet zomaar met elke stofzuiger. Een algemene stofzuiger kan niet tegen de bijtende vloeistof en zal daarmee snel stuk gaan. Ook kunnen de stofzuiger en het filter oplossen indien niet de correcte samenstelling gebruikt wordt. Daarom is een geschikte vloeistofzuiger met de juiste eigenschappen van groot belang. De volgende onderdelen zijn heel belangrijk wanneer men accuzuur wilt verwijderen:

De vloeistofzuigers voor bijtende stoffen van Atimo zijn ATEX gecertificeerd en bevatten de juiste patroonfilters. De EGF vloeistofzuiger voor accuzuur is elektrisch aangedreven, de DGF vloeistofzuiger werkt op perslucht. Beide vloeistofzuigers zijn gemaakt van polyethyleen met een RVS afvoerkogelkraan. Dankzij de vulindicator hoeft de vloeistofzuiger niet geopend te worden om de inhoud te controleren. Zo zorgen onze vloeistofzuigers voor een veilige en snelle oplossing voor accuzuur.

vloeistof_opzuigen_acuzuur_afbeelding.jpg

Gevaren tijdens en na het opzuigen van accuzuur

Let tijdens het zuigen op voor elektrocutie, met name bij het gebruik van niet persluchtstofzuigers op geladen natte accu’s. Gebruik ook geen water wanneer de accu onder spanning staat. Dit kan namelijk leiden tot elektrocutie of zelfs explosies vanwege waterstof die vrijkomt tijdens het opladen. Verder is het van belang om niet te morsen met het brandende zuur of oppervlaktes aan te pakken waar de elektrolyt nog op of aan kan zitten. Let ook op of het accuzuur niet in aanraking komt met kleding of in de auto beland. Gebeurt dit wel, zuig het accuzuur op of neutraliseer het met soda en ruim het op.

Plaats oude accu’s in een speciale vloeistofdichte kunststof milieucontainer. Plaats daarbij geen andere materialen in de container. Leeg de stofzuiger niet in een putje, dit brengt schade aan de leidingen en natuur. Leeg deze in een milieucontainer en lever dit in bij een verzamelpunt zoals een autogarage.

Contact met Atimo
Heeft u vragen? Of wilt u advies over een bepaald product, probleem of situatie? Neem dan gerust en vrijblijvend contact met ons op via 072 562 8088 of mail naar info@atimo-nederland.nl. Wij staan u graag te woord. 

 

Registreer om meer te lezen …

Direct contact.

Bel ons op 072 562 80 88

Stel uw vraag.

En wij bellen u.

Stel uw vraag

Nieuwsbrief.

Handige tips over stofzuigers!

Inschrijven nieuwsbrief

Professionele oplossingen
Technisch deskundig advies
Landelijk servicenetwerk
Gerenommeerde merken
Vakkundige installatie