Pneumatisch transport

Pneumatisch transport is een systeem ontwikkeld voor het verplaatsen van granulaat, korrels en vast materiaal van punt A naar punt B, uitsluitend door het gebruiken van vacuüm. Het pneumatisch systeem is volledig gesloten, om ieder risico op contaminatie als gevolg van productdispersie tijdens transport te voorkomen.

Hoe werkt pneumatisch transport?

Pneumatisch transport AtimoNederland

Een pneumatisch transport systeem werkt als volgt: de afzuigunit genereert vacuüm in het systeem, waardoor het materiaal wordt verplaatst. Het materiaal wordt dan gelost in het geselecteerde punt, die meestal bestaat uit een industrieel machinepark voor voortzetting van de productie- of verpakkingsactiviteit van het product. Luchtstroom kan materiaal transporteren in een dichte fase (venturi-eenheid) waarbij ontmenging van het product wordt vermeden, of in de verdunde fase (zijkanaal blazer), met behoud van de morfologie. Hieronder wordt dit in afbeeldingen weergegeven. Onderaan de pagina wordt dit tevens uitgelegd in een video.

Het verzamelen

Pneumatisch systeem AtimoNederland

  1. Mondstukopname

Het materiaal wordt met behulp van een mondstuk uit een houder gehaald en vervolgens naar het geselecteerde punt getransporteerd.

  1. Pick-up van een handmatig opgevulde hopper

Het materiaal wordt handmatig in een container geladen en naar het geselecteerde punt getransporteerd.

  1. Directe terugtrekking uit automatische machines

Het materiaal wordt opgehaald in een automatisch gevulde hopper en vervolgens naar het geselecteerde punt getransporteerd.

Ontladen en vullen

Pneumatisch transport pneumatisch systeem Atimo

  1. Laden of lossen van vaste containers

Silo, hoppers en big bags.

  1. Semiautomatische machines laden

Vulmachines, tril- of vijzelvoeders, enveloppenmachines.

  1. Automatische bewerkingen laden

Snijmachines, branders, bestuur machines, vibrerende zeven, verpakkingslijnen.

Diverse toepassingen

Pneumatisch transport systemen kunnen in verschillende industrieën worden gebruikt om stof, graan en vast materiaal te verplaatsen. Pneumatische transportsystemen, geïnstalleerd op automatische en semiautomatische machines, kunnen hun productiviteit verbeteren en tot 30% efficiënter werken.

Pneumatisch transport is onder andere geschikt voor de volgende industrieën:


Giftig materiaal
Ook voor giftig materiaal is een pneumatisch systeem zeer geschikt. Het verplaatsen van giftige en schadelijke producten is middels dit systeem geen enkel probleem, omdat het systeem dicht (gesloten) is. Hierdoor kan het materiaal niet worden verspreid in de werkomgeving.

Explosief materiaal
Wanneer heel fijn materiaal zich dichtbij risicovolle bronnen bevindt, kan dit explosies veroorzaken: het vermijden van het risico op een explosie is in principe onmogelijk, maar het kan worden geminimaliseerd door de accumulatie van elektrostatische ladingen te voorkomen. Een pneumatisch systeem realiseert dit.

De voordelen

De voordelen van pneumatisch transport in vergelijking met een gelijkwaardig systeem:


Contact met Atimo Nederland
Heeft u vragen? Of wilt u meer informatie over de mogelijkheden van pneumatisch transport in uw bedrijfssituatie? Neem gerust en vrijblijvend contact met ons op via 072 562 8088 of mail naar info@atimo-nederland.nl. Wij helpen u graag verder!

Registreer om meer te lezen …

Direct contact.

Bel ons op 072 562 80 88

Stel uw vraag.

En wij bellen u.

Stel uw vraag

Nieuwsbrief.

Handige tips over stofzuigers!

Inschrijven nieuwsbrief

Professionele oplossingen
Technisch deskundig advies
Landelijk servicenetwerk
Gerenommeerde merken
Vakkundige installatie